„Trei Coline” va deveni GAL model, după ce a obținut un grant în sumă de un milion de lei în urma Apelului de propuneri din cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”: Oportunități de finanțare pentru Grupurile de Acțiune Locală, Măsura 3. Obiectivul general al fondului este de a consolida capacitățile operaționale și de implementare, cât și de a dezvolta competențele de management ale GAL-urilor pe subiecte specifice. În cadrul acestui apel de propuneri, se va efectua, în premieră, pilotarea conceptului de animator local în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER.
Ne așteptăm ca în urma participării la proiectul FDR LEADER-UE 3.0 să ne consolidăm capacitățile operaționale și de implementare, de gestionare a proiectelor la un nivel înalt, să îmbunătățim calitatea proceselor noastre și să creștem capacitatea de absorbție a resurselor financiare. Așteptări avem și pentru echipa managerială cu privire la dezvoltarea competențelor de gestionare a proiectelor, resurselor și proceselor administrative. Ne propunem să devenim un model de referință pentru celelalte GAL-uri din Republica Moldova, contribuind astfel la creșterea nivelului de calitate în activitatea acestora, iar prin introducerea conceptului de animator local, GAL-ul „Trei Coline” își va îmbunătăți activitățile de mobilizare comunitară și va spori implicarea cetățenilor în proiectele GALului. Prin istoriile noastre de succes GALul „Trei Coline” va contribui la consolidarea și promovarea abordării LEADER în Republica Moldova și Rețelei Naționale Leader.
Doina Pantaz, director GAL Trei Coline
Pentru finanțare în cadrul FDR LEADER – UE 3.0 Consiliul de Administrație al GAL Trei Coline a selectat următoarele obiective specifice de dezvoltare :
* OBS 1.2. Susținerea și dezvoltarea business-ului non-agricol
* OBS 1.3. Dezvoltarea turismului rural
* OBS 4.1. Sporirea implicării locuitorilor în îmbunătățirea managementului deșeurilor
Selectarea acestor obiective specifice din SDL-ul GAL ”Trei Coline” se bazează pe importanța lor în atingerea obiectivelor generale ale dezvoltării locale. Obiectivele specifice menționate mai sus au fost alese, prin vot online, de către membrii GAL Trei Coline și comunitate,
deoarece abordează nevoile specifice ale localnicilor. Impactul așteptat este: creșterea activității economice la nivel de GAL, micșorarea ratei șomajului, îmbunătățirea infrastructurii de sprijin pentru afaceri, îmbunătățirea situației ecologice pe teritoriul GAL, reducerea cantității de deșeuri necontrolate și creșterea gradului de conștientizare a comunității cu privire la protejarea mediului.
Menționăm că GAL „Trei Coline” a sprijinit înființarea și dezvoltarea de afaceri agricole și non – agricole în zonă, ceea ce a dus la autoangajare sau crearea de locuri de muncă suplimentare și la o creștere a veniturilor în comunitate. Ca și indicatori sunt cele 2 afaceri nou create în cadrul concursului Inception Fund și 3 – dezvoltate. Prin Programul Leader GAL Trei Coline a subvenționat 12 antreprenori. Iar prin Parteneriate pentru Ocupare Locală, proiect susținut de Organizația Internațională a Muncii au fost instruiți 15 șomeri și au fost lansate 6 afaceri noi, iar una- dezvoltată.
Cofinanțarea pentru ultimul obiectiv va veni ca și continuitate la parteneriatul stabilit dintre GAL Și Fundația Eco Save prin care va fi desfășurată o campanie de sensibilizare online și sesiuni de informare în școli cu privire la sortarea deșeurilor, în special DEEE-urilor (deșeuri electrice, electronice și electrocasnice), baterii și ambalaje, apoi va fi organizată Caravana Reciclării, în care un camion al Eco Save va face un tur prin GAL și va aduna toate DEEE-urile de la localnici.
Până acum GAL-ul a implementat cu succes proiecte care au îmbunătățit gestionarea deșeurilor în comunitate (procurarea de tomberoane la Trifești, Pripiceni, Chiștelnița și îngrădirea gunoiștii din Trifești). Acest lucru contribuie la protejarea mediului înconjurător și la creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește importanța gestionării durabile a deșeurilor. GAL-ul a promovat activități de mobilizare comunitară și implicarea locuitorilor în procesele de dezvoltare. Asta a trezit un sentiment de unitate și implicare în comunitate.
Precizăm că în total, Solidarity Fund PL în Moldova a recepționate 27 de aplicații (formulare de cerere și anexe) de la GAL-uri care activează în baza principiilor abordării LEADER. Astfel, în rezultatul unui proces complex de evaluare formală și de conținut în baza criteriilor din cadrul Regulamentul de participare la apelul de propuneri, au fost selectate 10 aplicații, inclusiv cea depusă de GAL Trei Coline.
Apelul de propuneri este desfășurat în cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală (FDR) LEADER-UE 3.0, parte a Programului „EU4Moldova: Comunități Locale” finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.
Partenerii strategici ai Fondului sunt Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură și Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova.